Att vara sann mot sig själv

Jag minns när jag stod på uppfarten i Ottawa 2005 och uttryckte: “Jag vill vara sann!”

Då levde jag ett liv som jag inte längre kände var mitt sanna liv. Jag började söka efter sanningen om vem jag var egentligen, om vad jag ville göra och hur jag ville leva. Det innebar mycket sökande efter min själ och många förändringar. Emellanåt var jag livrädd. Jag lämnade den stora villan i det fina området, blev ensamstående småbarnsmamma och fick flytta till den fattigare delen av stan. Jag fick leva på en liten summa pengar i månaden. Men jag var sann och jag var fri. Det var det viktigaste för mig. Dessutom hittade jag en inre styrka och en tro på mig själv.

Jag skapade mig ett nytt liv. Det tog några år innan det var ekonomiskt tryggt. Emellanåt fick jag gå emot min själ för att kunna försörja mig och mina barn. Men så småningom var jag både sann och hade ett välfungerande liv. Jag kunde stå på egna ben och slapp göra sådant som inte kändes rätt i hjärtat.

Resan fortsatte. Något som känts sant och rätt i hjärtat, kunde plötsligt kännas osant. Jag som trodde att jag nu hade hittat det jag ville och kunde slå mig till ro. Nej, det blev fler val i livet. Jag behövde fortsätta att välja bort det som inte kändes rätt i själ och hjärta. Söka efter det som gjorde det och förändra. Jag slog mig till ro, kände att: Nu har jag hittat min nya sanning, kärleken och glädjen och lever så. Sen kommer den igen, känslan av att det här är inte längre roligt. Jag vill inte längre göra det jag gör. Jag fick skapa tid och utrymme, söka djupare i min själ och förändra det som inte kändes rätt. Hitta själens längtan, glädjen i mitt arbete och skapa nytt – igen.

Vad jag har förstått är att vi behöver vara modiga när vi vill vara sanna mot oss själva. Vi behöver våga känna efter, välja om och skapa om. Och jag tror att många är där just nu i livet – att det är dags att välja om och att våga förändra. Vi behöver offra något för att få något annat. Ofta behöver vi släppa något som känns tryggt, för att gå vidare in i det okända, det vi inte har kontroll över. Mod, tillit och tålamod är viktiga förmågor då. Men vi behöver också handlingskraft och beslutsamhet för att göra våra drömmar verkliga. Feminint och maskulint i balans.

När vi lyssnar på vårt hjärta, på vår själ och är sanna mot oss själva – då är vi omhändertagna – eftersom vi går vår själsliga väg. Vi har rätt att vara lyckliga!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.