Hela människan och hela livet finns representerat i chakrasystemet – När vi har balans i våra chakran har vi balans i våra liv

I den tid vi lever i nu är det lätt att balansen i våra chakran rubbas – inte minst i rotchakrat. Rotchakrat handlar nämligen om vår grundtrygghet. Rotchakrat står för den materiella världen, den fysiska kroppen och våra grundläggande behov. Det handlar om fysisk överlevnad, skydd, näringsrik mat, fysisk träning och att ta hand om sin kropp.

Ordet chakra kommer från sanskrit och betyder hjul. Chakran är energicentran i vår icke fysiska subtila energikropp.

Varje chakra relaterar till olika kroppsdelar, körtlar och nervsystem i den fysiska kroppen. De relaterar också till mentala och emotionella egenskaper, samt vår grad av andlig utveckling och medvetenhet. Inom kundaliniyogan, yinyogan och reiki pratar vi om framförallt sju chakran.

De tre första/nedre chakrana har främst att göra med vår fysiska kropp, det jordiska men även känslor. Det fjärde chakrat, hjärtchakrat, har en egen sfär och är kopplad till vår själ. De tre högsta chakrana har med det mentala och andliga att göra.

Våra chakran kan vara i balans eller obalans. De kan vara utvecklade eller outvecklade och våra övre chakran kan vara öppna eller stängda i olika grad. När våra chakran är i balans – har vi balans i oss själva och i våra liv.

Inom den indiska traditionen genomströmmas våra subtila kroppar av livsenergi. Denna energi flödar fram genom kanaler som finns överallt i våra subtila kroppar. Dessa subtila energikanaler kallas inom den indiska medicinen för nadis. Överallt där energikanalerna korsas bildas små chakran. I Indien säger man att det är prana som flödar genom nadier. Prana betyder livskraft och andetag på sanskrit.

Om dessa energikanaler har blockeringar så att energin inte kan flöda fritt, kan det leda till sämre immunförsvar och sjukdomar. Om de har ett gott flöde kan det leda till en god hälsa.

I Indien var yoga först och främst en teknik för att öppna våra chakran och nå andlig upplysning. Varje chakra symboliserar andliga insikter på vägen mot upplysning (samadhi). I västvärlden sägs chakrasystemet användas som ett system för självkännedom och personlig utveckling, men jag anser att vi även här använder det för upplysning.

Vill du veta mer om Chakrasystemet? Vill du veta mer om dina egna chakran? Kika gärna nedan.

Introduktionskurs i chakrasystemet – gratis – klicka här!Webbkurs

Här får du en kort introduktion och överblick. Det ingår även en chakrameditation.

Fördjupningskurs i chakrasystemet – 900 kr – klicka här!Webbkurs

Här får du en djupare förståelse för chakrasystemet, får se över dina egna chakran och får övningar för att utveckla och balansera dina chakran. Det ingår även visualiseringsövning, chakrameditationsövningar och tre vägledda meditationsövningar.

Avläsning av dina chakran

När jag arbetar med klienter medialt kan jag läsa av klientens chakran. Jag får information om huruvida chakrana är i balans eller i obalans – hur väl de snurrar – vad som blockerar ett chakra och vad som behövs göras för att få chakrat i rullning. Ibland sker även en balansering av chakran under sessionen. Är du intresserad av att boka tid för det kan du boka en tid via Bokadirekt. Det kostar 750 kr och görs på telefon.

På gång är också en webbkurs med yogapass för alla dina chakran. Mer info kommer.

Varma hälsningar

Helena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.